Boala parodontala, cunoscuta popular si sub numele de parodontoza, reprezintă prezenta inflamației atat la nivelul gingiei cat și a osului alveolar. Trebuie subliniat faptul ca faza incipienta a bolii parodontale este gingivita, aceasta facandu-si simtita prezenta prin inflamarea gingiei, sangerare spontata sau la periaj.
Desi tindem sa credem ca boala parodontala este prezenta doar la persoanele peste 40 de ani, unele studii au ajuns la concluzia ca 15% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 21 si 50 de ani si 30% din cei peste 50 ani prezinta forme severe de parodontita. (BROWN 1990, GJERMO 1998). (citat din “Parodontologie” – H. Dumitru). De asemenea, boala parodontala se intalneste si la copii si persoanele mai tinere, sub diferite forme, existand si forme foarte severe, agresive care, daca nu sunt tratate la timp, au un prognostic rezervat.
De altfel, netratata la timp, parodontita are repercusiuni asupra intregului organism, inclusiv la nivel cardiac.
Factorul local principal, determinant al bolii parodontale este considerat in momentul de fata prezenta placii bacteriene, insa trebuie amintiti si factorii locali favorizanti, cum ar fi cariile dentare situate in apropierea gingiei, existenta unor lucrari protetice (coronite) care nu mai respecta conturul dintelui, lipsa unor dinti pe arcada, trauma ocluzala, incongruenta dentara s.a.m.d.
Placa bacteriana neindepartata la timp se mineralizeaza si se transforma in tartru intr-un timp relativ scurt. Acest proces de mineralizare incepe aproximativ la trei saptamani de prezenta a placii bacteriene. Din acest motiv subliniem necesitatea insusirii tehnicii corecte de periaj si totodata a controlului stomatologic la 6 luni.
Tratamentul parodontitei se poate realiza atat nechirurgical, cat si chirurgical in formele mai severe ale bolii.
Fa-ti chiar acum o programare, pentru a nu ajunge in situatia nefericita de a-ti pierde dintii, uneori chiar integri, din cauza acestei boli. Vei fi supus unei examinari complexe pentru realizarea unui plan de tratament personalizat.