Exista situatii cand, din cauza unor procese carioase mai vechi, tratate sau netratate, distructia coronara a dintelui devine mult prea mare pentru a se asigura printr-o obturatie obisnuita functionalitatea, rezistenta si estetica dintelui, fiind nevoiti sa apelam la reconstituirile indirecte, realizate in laboratorul de tehnica dentara. Aici vorbim de incrustatii inlay-onlay si coroane dentare.
De asemeni, dintii netratati la timp pot fi pierduti de pa arcada, rezultand spatii inestetice, dar care au foarte multe repercursiuni negative asupra organismului nostru. Incepand cu cavitatea orala, lipsa unui dinte pe arcada duce la deplasari ale dintilor antagonisti si a celor vecini ajungandu-se in final la malocluzii dentare, probleme parodontale si chiar digestive din cauza unei functionalitati improprii a procesului de masticatie.
Edentatiile pot fi tratate prin inserarea implantelor, ca tratament de electie, insa sunt situatii cand, din cauza starii generale sau a situatiei locale a pacientului sa fim nevoiti sa alegem protezarea mobila.
Incrustatiile sunt alternativa obturatiilor in tratarea dintilor cu distructii coronare medii si mari. Avantajele lor majore sunt reprezentate de rezistenta in timp intrucat sunt realizate in bloc, nu in straturi, ca obturatiile traditionale, protejarea gingiei, prin plasarea marginii lucrarii la distanta de aceasta, si de aspectul final, ele fiind gata finisate din laborator.
In ultimii ani, coronitele ceramice pe zirconiu castiga tot mai mult teren. Coronitele integrale din zirconiu iau culoarea dintilor, avantaj ca se ia mai putin din tesutul dentar si poate fi folosit si in cazul bruxomanilor.
Zirconiul este un metal foarte dur insa cu greutate mai mica spre deosebire de metalul clasic. Pe langa aceste calitati, mai putem spune ca este de culoarea dintelui, ceea ce este un beneficiu pentru aspectul final al lucrarii intrucat se elimina riscul aparitiei inelului metalic la nivelul gingiei cum se poate intampla in protezarea cu schelet metalic clasic, ceea ce duce practic la un esec din punct de vedere estetic, chiar daca isi indeplineste cu brio rolul functional. De asemenea, zirconiul este biocompatibil, fiind folosit pe scara larga in medicina generala, cum ar fi in protezele de sold.
Protezele mobile sunt realizate in colaborare cu laboratorul de tehnica dentara. In functie de nevoile dumneavoastra in coraborare cu refacerea functiilor fizionomica, masticatorie, fonetica protezele pot fi de mai multe tipuri: proteza acrilica cu crosete metalice, proteza scheletizata, proteza elastica, proteza elastica Biodentaplast.
In ceea ce priveste protezarea mobila, ne putem mandri cu proteza mobila realizata din biodentaplast, care este cea mai interesanta combinatie intre proteza acrilica clasica si cea elastica. Acest material imbina avantajele ambelor materiale pentru a va oferi o lucrare care se muleaza mult mai bine pe campul protetic, trauma este eliminata prin elasticitate, iar cand este cazul se poate adapta cu usurinta, spre deosebire de cea elastica simpla.